Jobba utomlands

När du ska Jobba utomlands

Det finns oändligt många anledningar till att människor har en önskan om att jobba utomlands. Det kan vara specifika jobb i landet, klimatet, nya spännande kulturer. Kanske har du släktingar som bor utomlands eller vill du helt enkelt ge dig ut på nya äventyr? 

Det finns många fördelar för dig som vill jobba utomlands. Dels för din personliga utveckling, du kommer garanterat att växa som person och även få minnen och vänner för livet. Men det är också något som gynnar din karriär. Vare sig du väljer att jobba utomlands för livet eller om du sedan vill flytta tillbaka till Sverige, så kommer du att ha kunskaper och erfarenheter som kommer att gagna dig i framtiden. 

För dig som svensk som vill jobba utomlands finns det ändlöst med möjligheter. En vanlig missuppfattning är att det är svårt att få jobb utomlands eller att du behöver besitta vissa typer av kunskaper. Så är givetvis inte fallet. Det finns något för alla. Oavsett om du är högutbildad och söker ett kvalificerat jobb utomlands. Eller för dig som kanske nyss har tagit studenten och vill ge dig an nya utmaningar genom att jobba utomlands. 

Många svenska företag är stationerade eller har dotterbolag i andra länder. Vilket gör det lätt för dig som svensk att söka jobb utomlands. Du kan även söka till internationella företag där du klarar dig på dina svenska- eller engelskakunskaper. Eller varför inte lära dig ett nytt språk och därmed öka dina chanser ytterligare för att kunna jobba utomlands.

Olika jobb utomlands

Ett av de kanske vanligaste jobben när man tänker på jobb utomlands är kundtjänstjobb. Många stora företag världen över har valt att stationera just sina kundtjänstjobb utomlands. Läs mer om att jobba inom kundtjänst utomlands här.

Kundtjänstjobb är dock bara en liten del i det hav av jobb på den utländska arbetsmarknaden.

Se alla tillgängliga jobb utomlands här! 

Förberedelser för att jobba utomlands

Vilka förberedelser du behöver göra för att jobba utomlands varierar såklart beroende på vart du väljer att bo. Läs våra artiklar om vad som är bra att tänka på i det land du vill arbeta i. Oavsett vart du vill jobba utomlands finns det vissa gemensamma nämnare för vad som är bra att förbereda innan du bär dig av.

Har du möjlighet så är ett tips att besöka landet innan du flyttar för att jobba utomlands. På så sätt kan du få en känsla för landet eller staden. Det är också en bra möjlighet att undersöka potentiella områden att bo i. Eller varför inte ta reda på vilka företag som finns stationerad där så att du sedan har några arbetsplatser att ansöka till.  

Se även till att du har en giltig id handling, det säkraste kortet är ditt pass. Även om du inom EU kan identifiera dig med ett nationellt id-kort så vill många myndigheter, banker, hyresvärdar osv. ofta se ditt pass. En del länder har krav på att ditt pass måste vara giltigt en viss tid efter att du reser hem. Så även dessa regler rekommenderas att du kollar upp innan din avresa.  

Tänk på att du måste anmäla till Skatteverket om du planerar att jobba utomlands i mer än ett år. Ska du jobba utomlands utanför Norden kommer skatteverket registrera dig som utflyttad från Sverige. Men du kan vara lugn, detta påverkar inte ditt svenska medborgarskap och du behåller givetvis ditt svenska personnummer. Du kan hur lätt som helst skriva tillbaka dig när du flyttar hem till Sverige igen. 

Visum och arbetstillstånd 

Börja med att ta reda på vad för typ av visum eller arbetstillstånd du behöver ha. Detta kan skilja sig mycket från land till land. Det är betydligt enklare för dig som svensk att jobba utomlands om du flyttar inom EU, EES eller till Schweiz. Som EU-medborgare har du nämligen rätt att jobba upp till 3 månader i andra EU-länder utan att behöva registrera dig i landet. Detta betyder också att du kan lämna Sverige innan du fått ett jobb utomlands för att sedan söka ett arbete på plats. 

Ska du stanna längre behöver du vanligtvis registrera din flytt och uppvisa bland annat ett arbetskontrakt för att få jobba kvar i landet. Stäm av med din arbetsgivare innan flytten vilka dokument och processer du behöver genomgå för att jobba i landet. Eller följ någon av våra guider. De flesta arbetsgivare brukar också hjälpa till med det administrativa för att du ska få ditt arbetstillstånd. 

Vill du däremot jobba utomlands i ett land som inte tillhör EU, EES eller till Schweiz behöver du ett visum. Det finns olika typer av visum beroende på vilket land och även vilket typ av arbete du ska utföra i det nya landet. I dessa fall kan det även finnas vissa regler för hur du får förflytta dig in och ut i landet. Det enklaste sättet för att ta reda på exakt vad för visum just du behöver är att kontakta landets ambassad eller konsulat

Den internordiska överenskommelsen

Om du väljer att jobba utomlands men inom Norden finns det många fördelar. De Nordiska länderna har en överenskommelse så att man som Nordisk medborgare enkelt ska kunna flytta utomlands inom just Norden.
Den internordiska överenskommelsen innebär att de nordiska länderna har som ett gemensamt register där samtliga som in och- utflytt mellan länderna registreras. Detta är bland annat så att man inte ska vara registrerad i två nordiska länder samtidigt.

Är du sugen på att flytta utomlands men inom någon av de nordiska länderna? Läs våra artiklar om just det landet du vill jobba i. Kanske är det Islands magiska naturfenomen och rena luft som lockar eller Norges löner och häpnadsväckande naturområden. För att inte tala om Finlands skidåkning eller det faktum att Danmark räknas som ett av världens lyckligaste folk. Vilket av de grannland som än lockar har vi allt du behöver veta och lite till i våra guider.

 

CV 

När du fixat ditt arbetstillstånd eller visum är det dags att börja söka jobb utomlands. Se till att du har ditt CV uppdaterat och redo. Söker du jobb utomlands hos ett internationellt företag så måste du översätta ditt CV till engelska. Det är heller inte ovanligt att svenska företag önskar att du skickar in ditt CV på både svenska och engelska när du söker jobb. 

Var noga med att översättningen blir korrekt och kopiera inte rakt av från en översättningssida, då det ofta leder till tokiga översättningar. 

Det är också viktigt att du anpassar ditt CV och personliga brev till den specifika tjänsten när du söker jobb utomlands. Läs igenom annonserna noggrant och skräddarsy din ansökan efter annonsen. Det kommer att öka dina chanser till ett jobb utomlands avsevärt! 

Söker du jobb utomlands hos ett lokalt företag men ännu inte besitter de språkkunskaper som behövs för att själv översätta ditt CV? Var inte orolig! Det går i många fall lika bra med ett CV på engelska. Annars kan du alltid be någon om hjälp med översättningen. Sociala medier brukar vara ett bra sätt att komma i kontakt med personer som kan hjälpa dig med översättningen mot en liten ersättning. 

Det är alltid fördelaktigt att läsa på lite innan om arbetsgivarna och det land du är intresserad av att jobba i. Då standardlängd, information och detaljrikedom på CV:et varierar. 

Har du precis tagit studenten och inte hunnit samla ihop jobberfarenhet till ditt CV ännu? Var inte orolig. Satsa istället på ditt personliga brev och berätta varför just du är rätt för tjänsten. Många företag kräver inte någon tidigare arbetserfarenhet för att jobba utomlands. Samt vet att det är vanligt att efter man tagit studenten beger sig för att jobba utomlands. 

Sjukvård

En annan förberedelse du inte får missa innan du beger dig iväg är att se över hur sjukvården fungerar i ditt jobbland. Samt vilka eventuella försäkringar du täcks av eller som du kommer att behöva teckna för att ha rätt till vård. I många länder betalar man för sina sjukvårdsbesök till en viss gräns. När man nått denna gränsen är sjukvården gratis resterande av det året. Det fungerar alltså på samma sätt som Frikortet i Sverige.
Men se till att ta reda på vad som gäller i just det land som du väljer att jobba utomlands i.

Ska du jobba utomlands inom EU, EES eller Schweiz så har du rätt till sjukvård med ditt blåa EU-kort. Detta kan du använda tills du har registrerat dig i det nya landet. Du beställer ditt EU-kort på försäkringskassans hemsida. Notera att det kan ta upp till 10 dagar att få hem kortet, så var ute i god tid. 

Covid-19

Den rådande situationen i världen har inte undgått någon. Även arbetsmarknaden har blivit starkt påverkad av detta. Många företag har legat lågt med rekrytering, både internationellt men även lokalt under en tid. Dock har de flesta företag nu anpassat sin verksamhet till den nya tiden och därmed är rekryteringsprocesserna på god väg igen. 

Tack vare den tekniska tid vi lever i har inte världen stannat upp. Många arbetsplatser erbjuder distansarbete vilket innebär att anställda har riggat egna hemmakontor. Digitala möten är numera vardag för de flesta. Allt från intervjuer, upplärning och avstämningar sker nu online hos en del av arbetsgivarna. Samtidigt som andra erbjuder kontorsarbete vissa dagar i veckan eller för delar av personalstyrkan. Så att social distansering kan efterföljas även på arbetsplatsen. 

Innan du flyttar för att jobba utomlands bör du kolla upp vilka inreseregler som gäller i landet. Det kan vara allt från att det krävs ett negativt PCR-test till att du måste sitta i karantän en viss tid efter ankomst. Dessa inreseregler uppdateras dagligen så så till att du tar reda på vad som gäller just nu.

Startkapital 

Du behöver inte ha sparat hela livet för att kunna flytta för att jobba utomlands. Däremot är det inte helt fel att ha tillräckligt med pengar så att du klarar dig ett par månader. Är din plan att jobba utomlands så kommer du ju så småningom få en inkomst i jobblandet. 

När du ska jobba utomlands behöver du också någonstans att bo. Du bör räkna med att ha pengar till eventuella depositioner till ditt nya boende. Hyr du omöblerat måste du även räkna in kostnaderna för det du kan tänkas behöva i hemmet. Ett tips är att bo på hotell eller hostel den första tiden så att du i lugn och ro kan leta boende samt gå på visningar. Det är gynnsamt att ha sett boendet och skrivit ett kontrakt innan du betalar något. På så sätt minimerar du risken att bli lurad på dina pengar eller missvisande bilder av boendet.  

Vi föreslår också att du ser över prisnivåerna i landet innan avfärd. Vad är levnadskostnaderna och vad kostar en restaurangmiddag? Om du har ett hum om vad prisklasserna ligger på innan du åker, är det betydligt lättare för dig att räkna ut hur mycket pengar du behöver ha med dig samt att lägga upp en budget innan du flyttar för att jobba utomlands.

Löner 

Hur och när löner betalas ut växlar mellan olika länder och arbetsgivare. Det är därför bra att ha med i beräkningen att du kanske inte kommer få någon utbetalning de första månaderna om lönen är innevarande. 

Bra att känna till är att en del företag erbjuder så kallade flyttpaket åt sina nyanställda. Det kan vara betald flygbiljett för omlokalisering, boende första tiden, förmåner med mera. Kontakta din arbetsgivare för att ta reda på om din nya arbetsplats tillhandahåller någon assistans för dig som nyanställd.

Språket 

Det är som vi nämnde tidigare inget krav att kunna språket för att du ska kunna jobba utomlands. Multinationella företag har ofta jobb mot den svenska marknaden. Samt då engelskan nu är så utbredd över världen kommer du långt på den.
Väljer du dock att bo och jobba utomlands i en lite mindre stad kan det hända att engelskan inte är lika förekommande här som i de större turistorterna.

För din egen skull kan det även vara skönt att ha några enklare fraser under bältet. Detta uppskattas ofta av lokalbefolkningen och kan underlätta din vardag. När du väl är på plats i landet och hör språket runt omkring dig kommer du snabbt att lära dig mer. Försök kommunicera så gott du kan och lyssna när andra pratar så kommer bitarna att falla på plats. Bara det faktum att skyltar och reklam är på ett annat språk gör att man snappar upp nya ord dagligen utan att man tänker på det.

Det finns även många appar du kan använda för att öva på språket eller för att översätta när du behöver det. 

Hör även gärna efter med din arbetsplats om de erbjuder några nybörjarkurser för de anställda.   

Socialt 

För att få ut mesta möjliga av din vistelse utomlands så rekommenderar vi att du försöker lära känna lokalbefolkningen. Det är vanligt att man gärna dra sig till andra skandinaver, då det känns tryggt och familjärt. Det är givetvis inget fel med att umgås med andra skandinaver, det kan vara jättebra om du får hemlängtan eller vill utbyta erfarenheter. Ofta känner man gemenskap då samtliga tagit samma steg till att flytta för att jobba utomlands.

Men vårt tips är att inte begränsa ditt umgänge där. Även om du arbetar med svenskar eller andra skandinaver så försök ge dig ut och lära känna människor ur lokalbefolkningen. Eller människor från andra länder som också flyttat till ditt jobbland för att jobba utomlands. 

Genom att vidga dina vyer och ditt kontaktnät kommer du att lära dig massor. Om andra kulturer, människor och värderingar. Men inte minst om dig själv. Du kommer utan tvekan att växa som person och bli mer öppen och självständig. Med ett brett kontaktnät så ökar dina chanser även betydligt för ännu fler äventyr i framtiden. Kanske någon du lärt känna i jobblandet kan gå i god för dig för ett annat arbete någon annanstans framöver.  

Att lära känna lokalbefolkningen kommer också att underlätta för dig när du ska lära dig språket. Det ger dig en inblick i undertoner och slang som används i språket. Vilket är något som läroböckerna inte kommer att kunna tillhandahålla. 

Lär du känna människor ur lokalbefolkningen kommer du minst sagt få uppleva en helt annan sida av landet eller staden. Så att du inte fastnar i turistfällorna och bara får ta del av en ytterst liten bit av vad landet har att erbjuda dig när du ska jobba utomlands. 

Grupper & sociala medier 

Hur gör man då för att lära känna nya människor? Det finns självklart många vägar att gå men ett bra ställe att börja på är din arbetsplats eller sociala plattformar. Prova att söka bland grupper på till exempel facebook för att komma i kontakt med andra expats eller locals. Många anordnar meet-ups, det kan vara en grupp som samlas för en hajk, språktandem eller olika events. Utmana dig själv och ge dig ut på något nytt – du kommer inte att ångra dig! 

Sociala medier är också ett bra ställe att komma i kontakt med andra svenskar i landet. Dels för att kunna utbyta erfarenheter och råd. Men även om du får hemlängtan och kanske vill ha några att fira midsommar med. 

Svenska kyrkan finns också i många större städer och kan vara behjälpliga för dig som ska jobba utomlands. Allt från praktiska ting men de brukar även ordna sammankomster, högtidsfirande och annat för svenskar som befinner sig i landet.

Bege dig ut i staden och var inte rädd för att ta kontakt med nya människor. Oftast är folket utomlands betydligt mer sociala än vad du är van med hemma i Sverige.     

Så vad väntar du på? Att jobba utomlands är inte bara något som kommer boosta dig och din karriär. Utan också en upplevelse du kommer ha med dig resten av livet.