Kundtjänst jobb utomlands

Kundtjänst jobb utomlands

Vill du bege dig utomlands en längre period utan att först behöva spara ihop en förmögenhet? Då är kundtjänst jobb utomlands något för dig.

Att många stora företag väljer att flytta sin kundtjänst utanför Sveriges gränser är ingen nyhet. Fler och fler företag väljer att ha sina kundtjänstjobb utomlands på grund av många olika bidragande faktorer. Några av de största anledningarna är att lokalhyrorna är billigare men också arbetskraften. På detta sättet kan man minska kostnader och öka vinsten.

En del företag kör även med outsourcing. Detta betyder att man hyr in ett externt företag som sköter en del av jobbet, till exempel kundtjänsten. Då sköter det externa bolaget en viss del eller avdelning så att det ursprungliga företaget kan fokusera på sin kärnverksamhet.

Vare sig man väljer outsourcing eller inte så är själva idén med att ha sitt kundtjänstjobb utomlands inte bara bra för företaget. Detta är även bra för dig som utlandssvensk. På så sätt ger det dig möjligheten att få jobba mot den svenska marknaden trots att du befinner dig utomlands. Du behöver således inte kunna språket i det landet du väljer att bosätta dig i för att få ett bra jobb.

Arbeta med kundtjäns tjobb utomlands

Många svenskar är sugna på att testa sina vingar och flytta till ett helt nytt land. En del tror att man måste ha sparat hela livet för att kunna ha råd med detta. Men så är inte fallet. Då många stora svenska företag numer väljer att stationera sin kundtjänst utomlands genererar detta i att du enkelt kan få ett kundtjänstjobb utomlands. Då kan du njuta av din upplevelse samtidigt som du har en stabil inkomst.

Oftast brukar dessa jobb inte heller kräva någon tidigare erfarenhet då företaget håller i en intern utbildning. På utbildningen går de igenom allt man behöver lära sig för att jobba på just deras kundtjänst. Detta är mycket uppskattat då många av de som söker kundtjänstjobb utomlands nyligen tagit studenten och inte hunnit utöva någon typ av tidigare arbetserfarenhet. 

Givetvis är det inte bara nytagna studenter som söker kundtjänstjobb utomlands. Du hittar anställda i alla åldrar. Det kan till exempel vara att man flyttat till ett nytt land med sin familj och inte vill släppa den svenska arbetsmarknaden helt. Eller att man studerar i landet och vill ha en extra inkomstkälla vid sidan av. Vad anledningen än är så är kundtjänstjobb utomlands en bra jobbmöjlighet för många.

Kopplingen till Sverige

En annan fördel med att ha ett kundtjänstjobb utomlands är att du ofta känner till företaget hemifrån sedan innan. Du vet att det är ett seriöst företag och du vet vad för produkt du säljer och står bakom. För trots att du jobbar inom kundtjänst så säljer du fortfarande in tjänsten till kunderna. Detta genom att hjälpa dessa när de stöter på problem. På så sätt kommer kunden komma tillbaka och använda tjänsten igen. Så indirekt får du kunden att fortsätta använda tjänsten. Genom att du ger ett bra och hjälpsamt intryck av företaget.

Något annat som är mycket uppskattat när det kommer till kundtjänstjobb utomlands är att du får jobba med andra svenskar. När du flyttar utomlands och till en helt ny kultur kan det kännas skönt att ha andra svenskar runt om kring sig. Och som talar samma språk som du. Att ha någon som genomgått samma resa som man kan dela goda råd och upplevelser med är något många uppskattar.

Se alla tillgängliga jobb utomlands här

Möjligheter internationellt

Det är inte bara svenska företag som valt att stationera sin kundtjänst utomlands. Även stora internationella företag har gått i samma spår. Flyttar du till ett nytt land kommer du märka att det även finns kundtjänstjobb på den internationella marknaden. 

Fördelen med dessa företag är dels att svenskar är generellt eftertraktade då vi har ett allmänt rykte om att besitta goda engelskakunskaper och ha en hög arbetsmoral. Men även för att du kommer kunna knyta kontakter som senare kommer öppna dörrar till andra jobb på den internationell arbetsmarknaden. Är man sugen på en internationell karriär är detta ett exemplariskt sätt att få in en fot i rätt riktning. Många internationella företag har nämligen kontor i många andra delar av världen. Eller kontakter som kan ta dig långt utanför Sveriges gränser.

Arbetsuppgifter på kundtjänstjobb utomlands

När det kommer till kundtjänstjobb utomlands eller kundtjänstjobb i allmänhet så är grundprincipen densamma. Din uppgift är att hjälpa och vägleda företagets kunder. Det kan vara allt från hjälp med beställningar, betalningar och reklamationer till vägledning på hemsidan eller information om produkten. Kunden hör av sig till dig för att få hjälp och svar på sina frågor. Det är alltså din uppgift att ge kunden ett bra bemötande så att kunden dels får svar på sin fråga men även så att kunden fortsätter att använda den tjänst som företaget säljer.

Har en kund en fråga för en annan avdelning är din uppgift att hänvisa kunden till rätt ställe. Det kan även vara så att en kund ringer in för att lämna feedback eller klagomål. Då du som kundtjänstmedarbetare företräder företaget du jobbar för så är det i ditt åliggande att få kunden att känna sig hörd av företaget samt komma med lösningar så att man inte tappar kunden. 

Du är med andra ord kundernas personliga kontakt med företaget och din största uppgift är att ta väl hand om dem men också indirekt sälja in företagets tjänst  genom att du ger kunden ett gott intryck.

Kundtjänstjobb utomlands handlar även mycket om kundvårdande. På vissa kuntjänstjobb utomlands kan man kombinera inkommande samtal, alltså att det är kunden som hör av sig, med utgående samtal, att det är du som ringer upp kunden. I det senare alternativet gäller det kundvårdande samtal i form av kundundersökningar. Man kontaktar då kunden i syfte med att kika så att kunden är nöjd med tjänsten de köpt och samlar in eventuell feedback. Detta är superviktigt för företaget så att de kan utvecklas och växa som företag. 

Kundtjänst jobb utomlands

Arbetstider  

Arbetstiderna för kundtjänstjobb utomlands varierar från företag till företag. Vanligtvis har en kundtjänst öppet från tidigt på morgonen till sent på kvällen. Detta betyder att arbetstiderna ofta sträcker sig utanför de typiska 09-17- passen. Dock jobbar man givetvis inte samtliga timmar som kundtjänsten är öppen utan man brukar gå på ett rullande schema. Vissa veckor jobbar man morgonpass, vissa mellanpass och vissa veckor kvällspass. Ibland kan det vara att man är anställd för att täcka upp en viss rotation. Att man till exempel bara jobbar morgonpass eller bara jobbar kvällspass. Kolla upp vad som gäller på just din arbetsplats.

Det är också vanligt att man jobbar helger om man jobbar på ett kundtjänstjobb utomlands. Detta brukar dock inte vara några problem för de som jobbar då man dels ofta får något typ av tillägg på de här passen men också för att veckan inte är lika uppdela med vardag och helg utomlands som i Sverige. Alla dagar i veckan har något att erbjuda så vilka dagar man har ledigt brukar inte vara lika viktigt för de som bor och jobbar utomlands.

Löner

Lönen för ett kundtjänstjobb utomlands är i genomsnitt något lägre än i Sverige. Ett jobb inom kundtjänst hemma ligger på ca 19000 kronor i månaden medan ett kundtjänstjobb utomlands ligger på ca 14000 kronor. 

Trots att lönen ofta är lägre utomlands så brukar således skatten vara betydligt lägre samt levnadskostnader såsom hyra och mat.
Jämför man med lokalborna brukar ett kundtjänstjobb utomlands generera i en högre lön än vad en lokalbo tjänar.

Många kundtjänstjobb utomlands kör med en fast månadslön plus provision. Det vill säga att du får ett extra tillskott på din grundlön beroende på  hur bra du presterar. Lägger du ner tid och engagemang i ditt arbetet kan du klättra högt på provisionsstegen och på så vis få ut ännu en extra summa varje månad.

Ankomst

När du ska flytta för att arbeta med kundtjänstjobb utomlands gäller det att även ha koll på bitarna som tillkommer runt omkring. Det kan vara allt från boende till viktiga dokument eller sjukvård.
Detta varierar självklart från land till land. 

Det underlättar om landet du flyttar till är med i EU. Detta då länderna inom EU har en överenskommelse att man som EU-medborgare får bo och jobba i ett annat EU-land utan att behöva ansöka om visum eller uppehållstillstånd. Ska man dock stanna i det nya landet en längre period kan man behöva bokföra sig i det  landet för att ta del av till exempel sjukvårdssystemet.
Kolla upp vad som gäller i just ditt nya jobbland här.

När du ska flytta för att jobba med kundtjänstjobb utomlands gäller det att man även har ett ställe att bo på. Boendekostnader varierar beroende på vart i världen du väljer att flytta till. Men något som är vanligt när man flyttar utomlands är att man först ordnar ett tillfälligt boende, till exempel att du tar in på ett hostel de första dagarna. Detta så att man i lugn och ro kan hitta sitt framtida hem när man väl är på plats. Det är en fördel då man kan se både boendet men även träffa hyresvärden i person så att man vet att man inte blir lurad. 

Många väljer även att dela boende med andra expats. Det kan vara att man går ihop ett gäng som tillsammans hyr en större lägenhet. Alternativt att man hyr ett rum i ett kollektiv. Detta är mycket uppskattat då man bland annat delar på kostnader såsom hyra, vatten och el. Men även då man lär känna nya spännande människor.

Dokument

När det kommer till sjukvården så får du kolla upp vad som gäller i just det landet du väljer att flytta till. Men flyttar du inom EU kan du alltid använda dig av ditt EU-kort. Det beställer du enkelt hem från försäkringskassans hemsida. Skulle olyckan vara framme kan du då visa upp detta kortet. Som i sin tur ger dig rätten till samma vård som de andra i landet.

Ska du dock inte flytta till ett land inom EU, alternativt flytta för att stanna en längre period. Måste du kolla upp vad för typ av bokföring och dokument som du behöver. Fråga din arbetsgivare som gett dig ditt kundtjänstjobb utomlands vad du behöver i just ditt jobbland.

Många arbetsgivare för  kundtjänstjobb utomlands hjälper även till med både flygresa, boende och behövande dokument. Så kika med din nya arbetsgivare vad som gäller på just deras företag.
Du kan använda dig av våra olika artiklar för att se vad som gäller i just det landet du väljer att flytta till här! 

Norden

Har du fått ett kundtjänstjobb utomlands som är stationerat i någon av våra grannländer i Norden så finns det många fördelar. De nordiska länderna har nämligen en överenskommelse som gör att man enkelt kan flytta och jobba inom de olika nordiska länderna. Denna överenskommelse kallar man för Den internordiska överenskommelsen. Den innebär att vi har ett gemensamt register där alla in- och utflytt genom länderna blir registrerade. Detta underlättar din flytt för ditt nya kundtjänstjobb när det kommer till registrering och dokument etc. Det innebär också att man enkelt kan registrera sig i ett annat nordisk land.

Språk

En fördel om du väljer ett kundtjänstjobb utomlands men inom Norden är att du kommer långt både på din svenska men även på din engelska. De nordiska länderna har lätt att förstår varandras språk samt är generellt bra på det engelska språket.

Väljer du dock att flytta för att jobba med ett kundtjänstjobb utomlands i ett land som inte ingår i Norden så är detta inget som kommer sätta käppar i hjulen. Dels för att du fortfarande kan jobba mot den svenska eller nordiska marknaden. Men väljer du ett internationellt företag räcker det att du besitter goda engelskakunskaper.

De flesta länder i världen talar god engelska. Däremot kan det vara till din fördel om du lär dig grundkunskaperna i det språk som man talar i landet. Detta brukar nämligen uppskattas bland lokalinvånarna och visar på att du tar seden dit du kommer. Om inte annat kommer det kunna öppna upp ännu fler jobbmöjligheter. Så att du kan växa inom din jobbkarriär. 

Framtid och karriär

Många kundtjänstjobb utomlands har en väldigt blandad personal. Men vare sig du stannar på företaget i några månader eller stannar i några år. Så kommer det öppnas upp möjligheter för din framtida karriär. 

Är tanken att stanna i landet och således på jobbet i bara några månader så kommer du fortfarande kunna ha användning av din erfarenhet på kuntjänstjobbet utomlands.
Att ha jobbat inom kundtjänst ser alltid bra ut på ditt CV. Dels för att denna typ av jobb ses som ett påfrestande jobb. Ett jobb med oregelbundna arbetstider, hög prestation och ständig social kontakt. Men också då många ser att en person som varit utomlands och jobbat tyder på en person som är nyfiken på nya utmaningar och inte är rädd för att testa på nya saker.

Då de flesta kundtjänstjobb utomlands inte har krav på tidigare erfarenhet är det en strålande möjlighet att få jobberfarenhet. Som du sedan kan ha användning av om du vill söka till ett jobb som kräver tidigare arbetserfarenheter.

Väljer du att stanna på ditt kundtjänstjobb utomlands en längre period kommer du märka att det öppnas dörrar internt. Eftersom många väljer att bara stanna en kortare period brukar företaget värna om de som stannar längre. Man har nu chans att norpa åt sig en högre position. Som till exempel team leader eller kundtjänstchef. I samband med din nya position så ökar även lönen samt din erfarenhet på ditt CV.

Väljer du att jobba på ett internationellt företag så har du en ypperlig möjlighet att styra din karriär mot mer än bara inom den svenska marknaden. Ofta har det internationella företaget även kontor i andra länder samt kontakter världen över. Drömmer du om en karriär utanför Sveriges gränser är ett kundtjänstjobb utomlands den perfekta starten för just dig.

Jobba med kundtjanst