Jobba i Nya Zeeland

Jobba i Nya Zeeland

Varje år lockar Oceaniens pärla, Nya Zeeland, flera miljoner människor som vill beskåda dess oslagbara flora och fauna och uppleva oförglömliga äventyr. Det är dock inte bara turisterna som tar sig till detta paradis, många flyttar också för att bo och jobba i Nya Zeeland.
Nya Zeeland erbjuder inte bara en av världens vackraste naturupplevelser de bjuder också på en stark arbetsmarknad. Då många inte känner sig färdiga med att upptäcka landet är det tur att det finns gott om jobbmöjligheter för de som vill stanna kvar och jobba i Nya Zeeland.

Precis som i de flesta länder är mycket av av jobben i Nya Zeeland koncentrerade kring de större städerna. I de större städerna är det främst jobb inom IT, ekonomi och service som dominerar. Populära städer för dessa typer av yrken är Wellington, Christchurch och Auckland. Då turismen är stor här finner du även många jobb inom hotell och restaurangbranschen när du ska jobba i Nya Zeeland.

Eftersom det officiella språket i Nya Zeeland är engelska har du som svensk en stor fördel när du ska jobba i Nya Zeeland. Det är nämligen så att vi svenskar har ett gott rykte om att besitta god engelskakunskaper och är därmed eftertraktade på den Nya Zeeländska arbetsmarknaden. Speciellt i de mest turistvänliga städerna där du även kan få användning av svenskan eller de faktum att vi kan kommunicera med personer från de andra nordiska länderna utan att behöva ta till engelska.

Vi svenskar har inte bara ett gott rykte när det kommer till våra engelskakunskaper vi har även en god image när det kommer till vår arbetsmoral. Det är allmänt känt att svenskar tar sitt jobb på stort allvar och är bra med tidspassning etc. Det är något de kommer uppskatta när du ska jobba i Nya Zeeland.

Landsbygden

Ett annat ställe där det finns gott om jobb i Nya Zeeland är på den Nya Zeeländska landsbygden. Här finns det nämligen en uppsjö av jobb inom jordbruk. När du ska jobba i Nya Zeeland kommer du märka att de som bor på just landsbygden försörjer sig genom sina fantastiska farmar. Det vanligaste är att man har en fårfarm eller sysslar med fruktodling.

På dessa typer av framer är det mycket vanligt samt populärt för just utländska, såsom till exempel svenskar, att jobba på. När du ska flytta för att jobba i Nya Zeeland kan du nämligen ta ett jobb på någon av de många vackra gårdarna och jobba med bland annat fruktplockning, på en vingård eller på en fabrik. Många uppskattar dessa typer av jobb då din arbetsplats inte bara är på ett kontor utan ute i det fria med underbar natur som arbetsmiljö. Det finns mångtaliga jobb i Nya Zeeland på båda huvudöarna inom dessa kategorier.

Man kan också välja att jobba i Nya Zeeland fast mer som ett volontärjobb. Då hjälper du till på en gård och i gengäld får du uppehälle och mat från familjen vars gård du kommer hjälpa till på. Den här typen av jobb lämpar sig bäst om du till exempel ska stanna en kortare period och mest vill ha ett ställe att bo på gratis medan du upptäcker de enastående landet.

Naturturism

Något annat du kommer märka när du ska jobba i Nya Zeeland är att Naturturismen är stor i landet. Vilket inte är så konstigt med tanke på Ny Zeelands utbud av makalösa natur och djurliv. Här finns det ett överflöd av allt från regnskogar och heta källor till glaciärer och vulkaniska slätter.

Det anordnas dagligen många aktiviteter inom friluftsliv så även här finns det gott om arbeten att söka när du ska jobba i Nya Zeeland. Innehar du dessutom tidigare erfarenheter inom någon av områdena som till exempel dykning eller skidinstruktör löper du större chans att få ett jobb inom denna kategorin.
Se alla tillgängliga jobb här!

Arbetsvisum Nya Zeeland

Det finns olika typer av visum som du kan söka för att få jobba i Nya Zeeland. Det allra enklaste är att ansöka om ett Working Holiday Visa. Det tillåter dig som är mellan 18 och 30 år att resa och jobba i Nya Zeeland i upp till ett år. Det här är en fantastisk möjlighet för dig som vill jobba i Nya Zeeland samtidigt som du kan resa runt och upptäcka allt som Nya Zeeland har att erbjuda. Själva arbetet du utför under din vistelse i Nya Zeeland är inte väsentligt för att få ditt visum godkänt. Det här är möjligt eftersom Sverige och Nya Zeeland har ett avtal för att underlätta för oss svenskar som vill utforska och jobba i Nya Zeeland.

Ansökan Working Holiday Visa

När du ska ansöka om ditt Working Holiday Visa för att kunna jobba i Nya Zeeland börjar du med att skicka in din ansökan till den Nya Zeeländska immigrationsmyndigheten. Visumet kostar cirka 1 250 kronor och är som vi nämnde giltigt för dig som ska rest och jobba i Nya Zeeland i 12 månader. Fördelen är att visumet börjar gälla först när du landar i Nya Zeeland och du har även ett år på dig att påbörja din vistelse från dess att ditt visum blivit godkänt. Det innebär att du har god tid på dig att förbereda allt du behöver i lugn och ro innan du beger dig av för att jobba i Nya Zeeland.

Ansökningen är öppen året om men det finns ett begränsat antal platser och tiden att få visumet godkänt kan variera. En del får sitt visum godkänt redan nästa dag medan andra kan behöva vänta en månad innan de får svar.

Krav

När du ska ansöka om ditt Working Holiday Visa för att resa och jobba i Nya Zeeland finns det vissa krav du behöver uppfylla. Dels behöver du vara mellan 18 och 30 år gammal som vi nämnde innan. Du måste även ha ett pass som är giltigt under hela din tid i Nya Zeeland samt tre månader efter att du lämnat landet. Utöver det får du inte ha med dig barn på resan då ditt visum endast gäller för dig själv. Samt för att du ska kunna resa och jobba i Nya Zeeland. Du får heller inte ha haft ett Working Holiday Visa sedan tidigare. Därefter behöver du också ha en returbiljett eller att du kan uppvisa att du har tillräckligt mycket pengar för att kunna köpa dig en utresebiljett.

Något som kan vara bra att känna till är att du inte kan få ett fast jobb med ditt Working Holiday Visa. Detta då själva syftet med visumet är att du ska kunna resa runt i landet samtidigt som du drygar ut semesterkassan genom att jobba i Nya Zeeland. Det här betyder också att du har rätt till semesterersättning utöver din lön. Semesterersättningen är på 8 procent och heter ”Holiday Pay”. Denna måste din arbetsgivare enligt lag betala ut till dig ovanpå din timlön och ingår alltså inte i minimilönen. Var noga med att fråga din nya arbetsgivare om detta redan på intervjun när du ska jobba i Nya Zeeland. Är det en seriös arbetsgivare så är semesterersättningen inga konstigheter.

Förläng din vistelse

Skulle du vilja förlänga din tid i Nya Zeeland när ditt Working Holiday Visa löper ut finns det även möjligheter att göra det. Du kan förlänga ditt visum med tre månader om du uppfyller de kriterier som du behöver. Dessa kriterier är bland annat att du befinner dig i Nya Zeeland och att du har ett Working Holiday Visa. Samt att du med detta har jobbat minst tre månader inom ”horticulture” or ”viticulture industry”. Det betyder att du under ditt år när du jobbat i Nya Zeeland har arbetat på en farm eller vingård. Du kommer även behöva betala en avgift för att förlänga ditt visum. Samt kunna påvisa att du har råd att köpa en returbiljett alternativt kunna visa att du har en utresebiljett bokad.

Ditt nya visum kommer att börja gälla när du nuvarande Working Holiday Visa löper ut. Ibland kan du behöva svara på frågor om varför du vill stanna i landet samt var du tänkt bo och jobba i Nya Zeeland. Var bara ärlig och informera att du ska resa runt samt arbeta under tiden. Du är inte den första och absolut inte den sista som gör detta för att kunna stanna ett tag till och jobba i Nya Zeeland.

Skilled Migrant Category Resident Visa

För dig som vill flytta permanent för att jobba i Nya Zeeland kan även ansöka om något heter Skilled Migrant Category Resident Visa. Det kan du söka om du kan erbjuda någon form av arbetskraft som de Nya Zeeländska medborgarna inte kan göra. Till exempel kan det vara om du har någon speciell utbildning eller är kunnig inom något område där nya Zeeland har en brist på arbetskraft. Du ska kort och gott kunna erbjuda något som gynnar Nya Zeeland ekonomiskt.

När du ska ansöka om permanent visum måste du först och främst ansöka om att få ansöka – rörigt vi vet. I din ansökan om att få ansöka berättar du om dig själv, din anställning i Nya Zeeland samt vilka kvalifikationer du besitter. Ytterligare kriterier som du måste uppfylla för att ansöka om ett Skilled Migrant Category Resident Visa är att du måste prata engelska, vara under 55 år samt även inkludera om du har med dig en partner eller barn under 24 år.
När du sedan fått godkännande på din förfrågan om att ansöka, är du välkommen att ansöka om att bo och jobba i Nya Zeeland på obestämd tid.

Jobba i Nya Zeeland

Boende när du ska jobba i Nya Zeeland

Det är relativt enkelt att hitta boende för dig som ska jobba i Nya Zeeland. Vare sig din plan är att resa runt i landet eller stanna på ett och samma ställe så finns det mängder av alternativ i alla olika prisklasser. Är din plan att utforska landet samtidigt som du jobbar i Nya Zeeland för att dryga ut resekassan kan hostel vara något för dig. En bra sida där du kan hitta hostels över hela landet är Budget Backpacker Hostels NZ. Där finns garanterat något för alla som ska upptäcka samt jobba i Nya Zeeland. Ett tips är att boka hostels där det ingår frukost.

Andra sätt att hitta bra hostels på är att ladda ner apparna Hostelworld eller Hostelbookers. Där kan du läsa rekommendationer samt boka ditt boende när du ska jobba i Nya Zeeland direkt i appen.

Befinner du dig i Auckland och vill ha ett eget boende kan vi rekommendera Columbia Apartments. Byggnaden är belägen mitt i hjärtat av Auckland city och erbjuder studentbostäder i olika storlekar. Perfekt för dig som vill bo lite bekvämare om du ska stanna en längre tid. Är du däremot ute efter eget eller delat boende på andra ställen i Nya Zeeland är sidan Trade me att föredra. Den kan jämföras med svenska Blocket och du kan hitta allt från egna lägenheter, rum, jobb och prylar.

Couch surfing

Vill du ha möjligheten att lära känna lite lokalbor under tiden som du jobbar i Nya Zeeland så kan Couchsurfing vara något för dig. Det är helt enkelt Nya Zeeländare eller kiwis som de också kallas, som öppnar upp sina hem och låter dig sova där i några nätter. En ypperlig chans att lära känna nya människor och få tips och liknande som bara lokalbefolkningen känner till.

Något annat som är väldigt vanligt när du ska jobba i Nya Zeeland inom farm eller på vingårdar är att många arbetsgivare erbjuder både mat och husrum. Kika gärna med din nya arbetsgivare vad just dom erbjuder eller kan hjälpa till med.

Förberedelser när du ska jobba i Nya Zeeland

För att kunna jobba i Nya Zeeland kommer du behöva ordna ett bankkonto där du kan få in din lön samt ordna ett IRD-nummer. Ett IRD-nummer motsvarar det svenska personnumret hemma i Sverige. Ett IRD-nummer behöver du i flera olika sammanhang när du ska jobba i Nya Zeeland. Till exempel om du vill få tillbaka på skatten, få olika förmåner, pension eller till exempel ta ett lån.

Det första du måste göra när du ska jobba i Nya Zeeland är då alltså att öppna ett Nya Zeeländskt bankkonto. Utan ett bankkonto kan du inte heller skaffa ett IRD-nummer.

För att öppna ett bankkonto behöver du först bestämma dig för vilken bank du vill ha. När du gjort detta hör du av dig till banken för att boka in ett möte. Till själva mötet med banken behöver du ta med dig ett giltigt pass samt ett adressbevis. Adressen behöver inte vara permanent, utan bor du exempelvis på ett hostel kan du be personalen att skriva ut ett bevis åt dig och signa det. Banken vet att du kommer flytta runt i landet och behöver det enbart för registreringen.

Du behöver sedan kunna ditt inlogg till migrationsverket, vilket du får i samband med ditt visum. Banken kommer nämligen be dig logga in på migrationsverket från deras dator när du väl är på plats. Så se till att du kommer ihåg ditt användarnamn samt lösenord.
När detta är gjort brukar det inte ta lång tid innan du får hem ditt bankkort till din nya bank.

IRD-nummer

Som vi nämnde så behöver man ett IRD-nummer när man ska jobba i Nya Zeeland. IRD-numret behöver man i flera sammanhang men speciellt i samband när du ska börja jobba i Nya Zeeland. När du börjar ett jobb i Nya Zeeland kommer du behöva ge ditt IRD-nummer till din nya arbetsgivare så att de kan dra skatt från din lön. Skatten kan du sedan få tillbaka när du flyttar från Nya Zeeland.
Du som ska jobba i Nya Zeeland ansöker enkelt om ditt IRD-nummer online här.
Du fyller i formuläret online och skickar in din ansökan sedan brukar man få hem sitt IRD-nummer inom tre arbetsdagar.

Hitta på

Det finns otroligt mycket att se och göra när du ska jobba i Nya Zeeland. Det ena mer oslagbart än det andra. Att naturen här är unik och inte går att jämföra med övriga länder i världen kommer du märka mycket fort. Vill man bli ett med denna fantastiska natur ska man absolut ta sig till Rotorua. Här är absolut en av de bästa ställena att uppleva Nya Zeeland samt dess ursprungsbefolkning där du säkerligen kommer bli välkomnad med dans och sång. För att inte tala om naturen här.

Naturen runt Rotorua erbjuder varma källor och häpnadsväckande naturfenomen som gejsrar. Här kan du även vandra mellan olika vattenfall, åka forsränning eller besöka grottor. Den utan tvekan mest populära aktiviteten här är att besöka droppstensgrottorna i Waitomo där du hittar Glowworm Cave. Det är här som lysmasken Arachnocampa luminosa håller till och du hittar den endast på Nya Zeeland. Så när du ska bo och jobba i Nya Zeeland måste du ta dig hit. Här glider du nämligen fram på en gummiflotte i becksvart mörker medan de unika lysmaskarna lyser upp grottan som en stjärnhimmel målad från en sagobok.

Är du ute efter en adrenalinkick medan du ska jobba i Nya Zeeland så ska du ta dig till Queenstown på Sydön. Här hittar du nämligen Nya Zeelands första bungyjump där du kan kasta dig ut över 134 meters höjd. Fick du inte nog av adrenalin kan du även här testa på Skydiving, canyon swing eller varför inte Jet Boating. När man har fått nog av puls kan man också njuta av det vackra fjordlandskapet i en lugnare takt. Du kan exempelvis ta en båttur till Milford Sound som är en enastående flod som bildades genom att en glaciär smälte. Omgivningen här är bortom denna värld.

Sagan om ringen

Vare sig du är ett fan eller inte av Sagan om ringen kommer du inte ångra dig att besöka dessa områden. Det är nämligen så att det var på Nya Zeeland som man spelade in den berömda trilogin Sagan om ringen. Har man sett filmerna kan man tro att de extraordinära omgivningarna av natur är datorgjorda men så är inte fallet. När du ska jobba på Nya Zeeland kommer du kunna besöka dessa platser och uppleva dem med egna ögon. Det finns både kartor och guideböcker som hjälper dig att hitta dessa sagolika platser.

Men den absolut mest besökta platsen är utan tvekan “Hobbiton”. Hobbiton ligger på en fram inte långt från Matamata. Hit åker många som valt att jobba i Nya Zeeland för att besöka inspelningsplatsen där “Fylke” i Sagan om ringen spelades in. De har bevarat inspelningsplatser med dess karaktäriska hus så att man ska kunna uppleva platsen om om man själv var med i filmen. Även för den som inte sett filmen är detta helt klart värt ett besök då platsen i sig är otroligt vacker.

Wellington

Wellington är inte bara känd under smeknamnet “The cool city” utan är även Nya Zeelands huvudstad. När du ska jobba i Nya Zeeland är ett besök i huvudstaden ett måste. Här har kulturen en framträdande roll och med sina charmiga cafeer, små butiker och pubar kommer du förstå varför denna staden kallas för Nya Zeelands kulturella centrum. Nattlivet här bjuder på allt och lite till och är man sugen på att slå klackarna i taket när man ska jobba i Nya Zeeland är detta rätt plats att göra det på.

Wellington kallas även för “Wellywood” då filmkulturen här är stor. Wwllywoods hjärta klappar lite extra för Sagan om ringen då skaparen till trilogin, Peter Jackson, kommer från just Wellington. Det var även här som all efterproduktion av Sagan om ringen ägde rum. Är du filmfantast och ska jobba i Nya Zeeland rekommenderar vi att du besöker Weta Cave Mini Museum om du har vägarna förbi huvudstaden. Här kan du nämligen se otroliga artefakter från filmvärlden.

Med andra ord, ska du flytta för att jobba i Nya Zeeland kommer du aldrig sitta sysslolös. Landet har oändligt med erbjudanden både när det kommer till jobb, upplevelser och sevärdheter.

Jobba i Nya Zeeland