Jobba i Sydafrika

Jobba i Sydafrika

Vill du bo granne med The big five, vakna upp till fantastisk natur för att inte tala om det varma klimatet? Då är en flytt för att bo och jobba i Sydafrika helt rätt bestlut för dig.

Sydafrika är ett av Afrikas mest utvecklade länder och jobbmöjligheterna här är goda. Det blir allt mer populärt att som svensk flytta för att jobba i Sydafrika. Vanligast är att ta ett jobb på något av de internationella företagen som är etablerade här. Att jobba i Sydafrika men mot den svenska marknaden är särskilt uppskattat. Många internationella företag har nämligen valt att stationera kontor i just Sydafrika och där ibland även svenska företag.

En annan fördel med att jobba i Sydafrika på ett av dessa företag är att du oftast inte behöver besitta tidigare kunskaper inom branschen. Här får du all den utbildning du behöver på plats när du väl flyttat ner för att jobba i Sydafrika.

Fördelen för dig som utländsk i Sydafrika är att du lätt kan få ett jobb i Sydafrika inom branscher där det råder kompetensbrist i landet. Till exempel om du talar flera språk som få av befolkningen behärskar. Eller om du har en viss typ av utbildning inom en speciell avgränsad marknad.

Något som många uppskattar när de ska jobba i Sydafrika är den avslappnade synen på livet. Här lever man inte bara för jobbet utan man uppskattar och tar tillvara på tiden runt om jobbet på ett annat sätt. Många som har flyttat för att jobba i Sydafrika menar på att de utnyttjar dagarna till fullo då det alltid finns något nytt att upptäcka eller uppleva i det här vackra landet.

Se alla tillgängliga jobb utomlands här

Flytta för att jobba i Sydafrika

När du ska flytta för att jobba i Sydafrika har du rätt att vistas i landet upp till 90 dagar med ett så kallat turistvisum. Ska du däremot stanna längre och jobba i Sydafrika behöver du ett arbetsvisum. 

Detta visum hjälper din arbetsgivare dig att få när du fått ett jobb i Sydafrika. Du måste ha ett jobbkontrakt samt arbetsvisum klart innan du flyttar för att jobba i Sydafrika. Du kan alltså inte åka ner och leta jobb på plats för att sedan ansökan om arbetsvisum. Med andra ord behöver du ha en anställning klar innan du flyttar ner.

Det finns i regel tre olika sorters arbetsvisum att få när man ska jobba i Sydafrika. Allmänt visum, Arbetsvisum för kritiska färdigheter samt Arbetsvisum för företagsöverföring. Det allmänna visumet är vanligast när man ska jobba i Sydafrika och håller i upp till 5 år. Arbetsvisumet för kritiska färdigheter är till för de som besitter kompetens som det råder brist på i landet. Arbetsvisumet för företagsöverföring är för de vars bolag kanske har ett syster- eller dotterbolag i ett land utanför Sydafrika och där personal ska byta kontor för att istället jobba i Sydafrika.

Vill man stanna länge och jobba i Sydafrika har man sedan rätt att ansöka om permanent uppehållstillstånd efter 5 år i landet.

Bo i Sydafrika

Ska man jobba i Sydafrika behöver man såklart någonstans att bo. Beroende på vart i landet du väljer att bosätta dig samt vad för typ av boende du vill ha så varierar priserna. Men man kan i regel utgå från att hyrorna är betydligt billigare än i Sverige. Man brukar kunna räkna med att boende för dig som ska jobba i Sydafrika kommer kosta dig ungefär hälften så mycket som ett boende hemma i Sverige.

För att hitta boende när du ska jobba i Sydafrika kan du gå tillväga på flertalet olika sätt. Ett sätt är att gå via arbetsgivaren då många av dessa brukar antingen ha ett företagsboende eller i alla fall kunna tipsa om andra typer av boende. Du kan även använda dig av olika sidor på nätet eller sociala medier. Det finns till exempel facebook-grupper till för just dem som ska bo och jobba i Sydafrika. I dessa grupper kan du hitta massor av matnyttig information från andra utländska personer som gjort eller ska göra samma resa som du.

Ett tips för dig som ska bo och jobba i Sydafrika  är att vänta med att leta boende till du är på plats. Anledningen till detta är så att du kan gå på visningar och se med egna ögon vad det är för typ av boende så du inte råkar köpa grisen i säcken. På det här viset ser du exakt vad du får för pengarna innan du betalar något.

Håll nere på kostnaderna

Ett annat tips, om man vill hålla nere på kostnaderna, är att dela boende med någon annan. Antingen om man hyr rum i kollektiv eller går ihop med en till exempel kollega och hyr tillsammans. Fördelen med detta är att ni kommer dela, inte bara på hyran, utan även på eventuella räkningar såsom el och vatten. För att inte tala om vilken ypperlig chans det är att lära känna nya personer när du ska jobba i Sydafrika.

Kom ihåg att när du ska bo och jobba i Sydafrika så tar de flesta hyresvärdar ut en deposition vid inflytt. Denna summa får du sedan tillbaka när du flyttar ut, förutsatt att du lämnar boendet i samma skicka som när du flyttade in. Depositionen brukar ligga på ca en månadshyra.

Jobb i sydafrika

Sjukvård

Sjukvården i landet är i allmänhet bra, läkarna är välutbildade och standarden på sjukvården är hög. När du ska bo och jobba i Sydafrika kan det vara bra att veta att tillgången till sjukvård och medicin är bäst i de större städerna samt vid turistmålen. På andra ställena kan det vara mer begränsat.

Sjukvården i Sydafrika är hyfsat dyr så innan du flyttar för att jobba i Sydafrika är det bra om du kollar med ditt försäkringsbolag och ser över din sjukförsäkring. Många försäkringsbolag har partners nere i Sydafrika så kolla upp innan din avresa om de rekommendera någon särskild. På så vis vet du vilket ställe du ska gå till utan att behöva betala i onödan. Du kan också rådfråga din arbetsgivare.

När du ska jobba i Sydafrika kan det vara bra att veta de flesta delarna av Sydafrika är fria från Malariamyggan. Malaria kan dock förekomma i vissa provinser som Limpopo,  Mpumalanga och  KwaZulu-Natal. Oftast under regnperiod.
I ovanstående provinser ska man även vara försiktig med att dricka kranvattnet då det kan förekomma kolera. Drick istället vatten på flaska om du befinner dig här. I de andra delarna ska det inte vara några problem att dricka vattnet från kranen.

Vaccin:

Ska du åka utomlands är det alltid bra att kolla upp vad för vaccinationer som du behöver. Då du ska bo och jobba i Sydafrika rekommenderar man att ha vaccin mot Difteri, Stelkramp, Mässling, Påssjuka, Rödahund, Hepatit A och Covid-19. Vi rekommenderar även att man tar vaccin mot gulsot.
Ovanstående rekommenderas för alla, sen rekommenderar man fler typer av vaccin beroende på riskbedömning. Du kan läsa mer om vaccin här.

Språk

I Sydafrika har man hela 11 officiella språk. Språken är afrikaans, engelska, ndebele, nordsotho (pedi), sotho, swazi, tsonga, tswana, venda, xhosa och zulu. Så är du en språkfantast som gillar att lära dig nya språk ska du helt klart bo och jobba i Sydafrika. Men för den som inte vill lära sig 11 nya språk kommer du långt även med engelskan. Då de allra flesta som bor i Sydafrika talar och förstår engelska väl.

Hitta på

Det finns otroligt mycket att se och upptäcka när du ska jobba i Sydafrika. Allt från exotiska djur och natur, spännande historia och paradisstränder. För att inte tala om shopping i världsklass, ett pulserande nattliv samt den otroliga maten och drycken. När du ska bo och jobba i Sydafrika kommer du aldrig sitta sysslolös.
Ett måste när du ska jobba i Sydafrika är att besöka Kruger National Park. Här kan du komma öga mot öga med The big five (lejon, leopard, noshörning, elefant och buffel). Eller varför inte ta en Selfie med en giraff, apa eller zebra. Det finns nämligen hela 147 olika däggdjursarter samt 114 olika kräldjur. För fågelskådaren kommer det inte heller gå någon nöd då du i denna park kan hitta fler än 500 olika fågelarter. Du kan välja om du vill uppleva dessa fantastiska djur under en jeepsafari eller under en vandring till fots.

Ett annat ställe för djurälskaren som du måste besöka när du ska jobba i Sydafrika är Dolphin Coast. Kusten ligger cirka 4 mil norr om Durban och precis som namnet avslöjar är kusten välkänd för sina delfiner. Längs Dolphin coast finner du en rad olika paradisstränder den ena mer idyllisk än den andra. Strosa på stranden och unna dig en matbit i någon av de mysiga byarna längs vägen.

Om du vill tappa andan av vad naturen kan erbjuda när du ska jobba i Sydafrika ska du ta panoramarutten med Blyde River Canyon. Ett av ställena som kallas för God’s window är på kanten av en klippa, svävande på 900 meter över dalbotten. Utsikten erbjuder panoramautsikt över Blyde River Canyon och omgivningarna i Mpumalanga. De mäktiga klipporna i fjärran accentueras av tjocka smaragd gröna skogar av vegetation och många vattenfall som rinner i puttande band över deras sidor.

Nelson Mandela

En obligatorisk visit när du ska bo och jobba i Sydafrika är Robben Island. Robben Island är mest känd som platsen där Nelson Mandela, den första demokratiskt valda presidenten i Sydafrika, satt fängslad i 18 av sina 27 år i fängelse. Ön har sedan dess blivit en symbol för demokratins och frihetens triumf över förtrycket.

Kapstaden

Kapstaden är Sydafrikas tredje största stad men en av de populäraste att besöka när man ska jobba i Sydafrika. Kapstaden räknas som en av de vackraste städerna i hela Afrika och här finns något för alla. Kombinera sol och bad med safari, god mat, otroliga naturupplevelser eller kanske en sväng på någon av de storslagna golfbanor som finns här.
För den shoppingsugna finner du här otroliga shoppingmöjligheter och för den danssugna är nattlivet inget du kommer bli missnöjd med när du ska jobba i Sydafrika.

Något som Sydafrika är särskilt känd för är deras prisbelönta viner. Ge dig ut på vin-safari längs Kap Halvöns olika vin-leder. Upptäck vingårdar som sträcker sig som ett pärlband kantat av smaragdgröna dalar och mysiga småstäder.

Jobba i Sydafrika